Știți de ce România o duce greu? Pentru că toată lumea tace!

taci femeie tace

Da, România o duce greu pentru că toată lumea tace. Pentru că ne-am obișnuit să ne urmăm interesul și să tăcem, asta într-un caz fericit. În cazul nefericit e vorba despre oamenii care nu au curajul de a-și deschide gura.

Vă mirați că ne pleacă materiile cenușii, că nu mai avem forță de muncă calificată, că scade alarmant numărul locuitorilor, că în țara noastră benzina e mai scumpă decât în alte țări europene? Vă mirați că vă bucurați când vi se dă peste 1.000 de lei salariu, și vi se pare excelent să câștigați 2.000 (în Bihor, nu în București)?!

Mai bine ați începe să nu vă mai mirați și să înțelegeți că tot ceea ce trăim este rodul tăcerii noastre. Este rodul faptului că nu am sprijinit valorile să ajungă în funcții de conducere, că am acceptat să ne folosim de pile, cunoștințe și relații, al faptului că pentru un avantaj minor și de moment am tăcut, că nu am sărit în sus atunci când am ajuns să fim conduși de oameni mai puțin competenți, fie ei și la locul de muncă, excludem din start orice aluzie politică.

În România totul e perfect și ești bun atâta timp cât taci. Atunci când deschizi gura, și ca să răsufli mai adânc, deja e o problemă. Da, e. De ce? Deoarece sistemul nostru, românesc, are impresia că e perfect. Da, e perfect de imperfect. Și, din păcate, românii s-au obișnuit să nu accepte părerile celorlalți de parcă s-ar fi născut învățați. Iar acest principiu, că „eu îs ăl deștept, tu să taci!”, e prezent peste tot, la locul de muncă, în școli, în parc, în tramvai sau la plajă.

Mirajul de a face 100 de facultăți, masterate, doctorate, ne-a buimăcit de cap. Ne-a adus în punctul în care, mulți dintre noi, avem impresia că suntem „deștepți”. De parcă o foaie te ajută cu ceva.

Munca dedicată, implicarea, acumularea de experiență sunt cele care te fac mai bun.

Și e trist pentru că dacă gândești așa, că „tu ești ăl deștept”, pierzi atât de multe. Azi nu mai e ca în trecut. Viața noastră e similară tehnologiei, în fiecare zi apare ceva nou, în fiecare zi ceva ce ai de învățat. Succesul și funcția sunt cele mai nocive calități în care te poți încrede. Un om competent nu va spune că e de succes, ci că e recunoscător pentru că a ajuns în punctul în care a ajuns. Adică nu se va lăsa furat de mirajul realizărilor.

Și revenind la ideea principală, da, în țara noastră e nașpa pentru că tăceți. Pentru că nu aveți în voi curajul de a spune „stați un pic, hai să recapitulăm, să vedem… !”

Și știți ce e și mai nașpa? Că toate chestiile astea nașpa pe care le vedeți zilnic expuse la tv, în ziare și pe online, toate se fac cu o plată scumpă, mai concret pe banii și cu prețul vieții voastre! Enjoy, continuați să tăceți!

Atât pentru moment. Respiră. Înțelege. Iartă. Ajută. Iubește.

Sursa foto: ignitechurchstl.org