Cancerul de san si de plamani va putea fi depistat printr-un simplu test de sange

Un simplu test de sânge poate detecta cancerul de plămâni sau de sân înainte de apariția simptomelor. Această nouă descoperire a fost făcută de un cuplu de cercetători de la Kansas State University. 

 

Cancerul de sân și de plămâni poate fi depistat din timp.

Conform ultimelor teste ale de profesorilor universitari Deryl Troyer și Stefan Bossmann, de la Kansas State University, prin efectuarea unor teste de sânge tumorile canceroase de la nivelul sânilor și plămânilor pot fi detectate chiar din timpul stadiilor 0 și 1 informează Dailymail.

Operațiunea se derulează relativ simplu. Subiectului îi este preluată o mostră de sânge pentru a fi identificat dacă în organism este prezentă o intensă activitate a enzimelor, activitate ce indică prezența bolii. Atunci când enzimele din sângele unui pacient sunt amestecate cu anumiți aminoacizi și cu o vopsea specifică, celulele canceroase devin evidente dezvoltând o serie de caracteristici sau factori specifici țesuturilor maligne.

În urma testărilor s-a descoperit că procedura a fost eficientă în 95% dintre cazuri, identificând existența bolii chiar din fazele 0 și 1 ale cancerului de sân, și 1 și 2 ale cancerului de plămâni. De notat că faza 2 este momentul în care simptomele bolii își fac apariția, așadar aceste teste de sânge prevăd afecțiunile canceroase înainte ca acestea să se manifeste.

Una dintre cele mai mari probleme este faptul că nimeni nu își dă seama de existența cancerului până nu se manifestă o stare de anormalitate. De fapt niciun pacient nu știe când se află în faza primară a bolii. Cancerul la sân și la plămâni este, de obicei, diagnosticat în etapa a doua de evoluție atunci când oboseala, greața sau tusea își face apariția. Dacă această procedură de identificare a celulelor maligne se dovedește a fi eficientă, ea va fi de un real ajutor tuturor celor în cauză deoarece va contribui la economisirea timpului și la combaterea mai rapidă a cancerului.

Cei doi oameni de știință americani au declarat că în luna Octombrie a acestui an urmează a fi derulată încă o activitate de cercetare care să concluzioneze eficiența testelor de sânge. Cu toate acestea ei au mai descoperit o metodă de identificare a țesuturilor canceroase, care urmează a fi pusă în practică și pentru care au primit fonduri de cercetare de aproximativ 200.000$. Totodată, ei mai speră ca în curând să poată dezvolta o metodă eficientă de depistare și a cancerului pancreatic.