Cariile dentare – Evolutie, Tratament, Prevenire

Caria dentară este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite la nivel mondial și care trebuie tratată de îndată ce-și face apariția. Superficiale sau de profunzime, ele, cariile pot ajunge să afecteze organismul deoarece sunt infecții și trebuie tratate ca atare.

 

 

În articolul trecut am expus cauzele, clasificările și simptomele cariilor, iar acum, în articolul prezent vom discuta despre evoluția, tratamentul și prevenirea cariilor.

Evoluție

Caria dentară, fiind un proces distructiv și ireversibil, dacă nu este tratată, va trece prin toate stadiile, ajungând în final să afecteze pulpa dentară, ducând la mortificarea acesteia, fapt care va favoriza apariția puroiului și a durerilor, în multe cazuri ducând la pierderea dinților.

 

Tratament

Cu cât se tratează mai repede, cu atât mai e bine pentru organism. Printr-o simplă vizită făcută medicului dentist, poți afla care este starea cavității bucale, poți trata sau preveni cariile.

Pentru tratarea cariilor, se îndepartează țesutul afectat (smalț, dentină), se curață tot până rămâne doar dinte sănătos și se reconstituie cu materiale compozite, care dau un aspect foarte natural obturației.

 

Prevenire

Pentru prevenirea cariilor, medicii stomatologi indică sigilările dentare, cu material compozit sau ionomer de sticlă. Se introduce un material de obturație în șanturi și fosete, impiedicând astfel depunerea și stagnarea alimentelor favorizante și implicit formarea cariilor. Această procedură este indicată și copiilor, imediat după erupția completă a dinților.

De asemenea, alimentația echilibrată este un factor important în prevenirea cariei dentare. Totodată o atenție sporită trebuie acordată igienei bucale dar și stărilor prin care trecem. De multe ori sănătatea dentară este afectată de dereglările hormonale suferite de organism. În cazul femeilor, mai ales a celor care iau anticoncepționale, trebuie avută grijă de afecțiunile pe care dinții le pot suferi după o perioadă îndelungată – sau nu – de administrare a pilulelor contraceptive.

Adesea, cariile trec neobservate, deoarece la nivelul smalțului avem doar o colorație mică, cavitatea formându-se în dentină. Tocmai din acest motiv sunt recomandate controalele stomatologice regulate. Medicul dentist observă mult mai ușor apariția cariilor, le tratează și astfel îți asigură un zâmbet frumos și sănătos.

 

Dr. Adela Coita

Medic stomatolog