Cum sa iti obisnuiesti copilul cu medicul dentist. Sfaturi pentru parinți.

A munci cu copiii e o muncă grea dar frumoasă deoarece a trata un copil din punct de vedere stomatologic e cu totul diferit. Necesită multă răbdare și dăruire, dar în cele din urmă merită, deoarece un copil câștigat acum îți poate rămâne ca pacient toată viața.

 

Încrederea unui copil e cea mai bună răsplată pe care un medic denstist o poate primi.

Este foarte important pentru voi ca și părinți să încercați să relaționați cu copilul dumneavoastră și să aveți discuții deschise, care să le ofere celor mici răspunsurile și explicațiile adecvate la întrebările pe care vi le adresează și cel mai important, la ceea ce îi așteaptă. Inclusiv de la un medic dentist. Niciodată, dar niciodată să nu speriați copilașul cu dentistul sau cu injecția, e cel mai mare rău pe care i-l puteți face, pentru că la un moment dat va avea nevoie de tratament stomatologic, și cei mai dificili pacienți sunt copiii speriați, iar șansele ca aceștia să colaboreze și să mențină o relație cu medicul sunt aproape nule, oricât ne-am strădui.

Încercați să îi pregătiți din timp pentru prima vizită la dentist, explicați-le că meseria lui e una pozitivă, aceea de ajuta și nu de face rău pacienților. Ar fi indicat ca în educarea prichindeilor să le explicați ce se poate întâmpla dacă nu se merge la dentist. Puteți face uz în mica dumneavoastră lecție de fotografii cu oameni ce au dinții cariați, spunându-le că din lipsa unei igiene corecte și deoarece nu s-au împrietenit cu stomatologul acelor oameni li s-au stricat dinții.

Puteți ca părinți, să îi duceți de câteva ori sa vadă cabinetul unui dentist, asta după ce v-ați hotărât cine se va ocupa de problemele dentare ale copilului dumneavoastră. Trebuie să fie neaparat un medic care tratează și copii, deoarece există stomatologi care se ocupă exclusiv de adulți. Indicat este ca atunci când mergeți dumneavoastră la dentist pentru probleme ușoare să îi cereți medicului să îi permită copilului să intre în lumea stomatologiei. Să îi arate scaunul care se poate lăsa mai sus, mai jos, să îl distrați cu aceste „atu-uri”, să îi oferiți o mănușă a medicului dentist, mai ales că fiind de unică folosință o poate lua acasă, iar cele noi, colorate, sunt foarte plăcute de copii.

E foarte important și vârsta copilului pe care îl duceți la control. Cei cu vârsta sub 4 ani sunt puțini reticenți și speriați de tot ce este nou, drept urmare și colaborarea va fi mai deficitară. Cu toate acestea le pot fi făcute mici consultații, pentru a-i obișnui pe copii, și încet să ajungă să-l cunoască pe medic și să lege o mică prietenie cu el.

După ce trece pragul celor 5 ani e mult mai ușor, deja copilul e mai mare și înțelege mai bine ce se poate întâmpla dacă nu merge la dentist, mai ales dacă l-ați familiarizat de dinainte cu lumea medicinii dentare. Tot după această vârstă dispare frica și își face loc curiozitatea. Tocmai de această dorința a lui de a cunoaște totul trebuie profitat pentru că îi putem explica aparatele, cum funcționează, la ce sunt utilizate. Intrând apoi în sfera ludică glumim, ne jucăm cu unele ustensile, cu o manușă, îl ajutăm să vadă că nu i se întâmplă nimic rău dacă merge la dentist, ceea ce îl va liniști, va avea încredere în medic și veți scăpa de vechea problemă a copiilor: deschiderea guriței pentru un control!

În Oradea, de consultații și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3.

 

Dr. Alina Țenț

Medic denstist