Hipersensibilitatea dentara – Cauze, Simptome, Preventie, Tratament

Conform AISD (Asociației Internaționale de Studiu a Durerii), hipersensibilitatea dentară este durerea ce rezultă din expunerea dentinară, fiind o reacție la stimuli chimici, termici sau fizici.

 

Aceasta nu este spontană, ci întotdeauna provocată de un factor extern.

Pulpa dentară, trimite terminații nervoase în dentină. Aceste terminații, împreună cu dentina sunt protejate, în mod normal,  de către smalț. În cazul hipersensibilității dentare, din diverse cauze, dentina este expusă mediului bucal,  ajungând în contact cu:

  • Agenți termici – rece: înghețata, sucuri reci, gheață;  cald – ceai, cafea, supe
  • Agenți chimici – băuturile răcoritoare carbogazoase, fructe – în specialcitricele, dulciuri, murături, acru/acid

 

Principalele cauze ale hipersensibilității sunt:

  • traumatismele și fracturile dentare
  • abraziunile – bruxismul
  • prezența tartrului și retracțiile gingivale
  • periajul dentar incorect realizat, agresiv
  • alimentația acidă

Uneori, anumite manopere stomatologice, cum ar fi periajul sau șlefuirea bonturilor pot produce o hipersensibilitate dentinară. De asemenea, pe perioada sarcinii a fost semnalată o creștere a sensibilității dinților.

Simptome

Simptomul principal în hiperesensibilitate e durerea violentă, fulgerătoare. Această durere e mereu provocată, niciodată spontană și persistă până la îndepartarea excitantului.

Prevenție si tratament

Hipersensibilitatea se poate preveni prin efectuarea unui periaj dentar corect, folosirea aței dentare, a pastelor de dinți florurate și evitarea consumului de alimente și băuturi acide.

Ca și paste de dinți, sunt indicate pastele Sensodyne, special create pentru dinții sensibili. Aceste paste conțin compuși care actionează blocând zona expusă a fibrelor nervoase, astfel împiedicând transmiterea senzațiilor dureroase de la suprafața dentinară la nerv. În special, recomandăm Sensodyne Repair&Protect, care pe lângă faptul că protejează canaliculele dentinare ajută și la repararea zonelor vulnerabile. Atenție această pastă de dinți trebuie considerată ca și un tratament iar utilizarea ei trebuie să se facă pentru o anumită perioadă de timp și nicidecum permanent. Totodată compania producătoare recomandă ca pentru o eficiență maximă pasta să fie utilizată fără niciun fel de apă, ci doar aplicată pe periuță, cantitatea de salivă existentă în cavitatea bucală fiind suficientă pentru efectuarea unui periaj corect. În timpul periajului puteți simți o senzație de încălzire a dintelui, fapt ce nu trebuie să vă îngrijoreze deoarece este o reacție normală determinată de contactul pastei cu saliva.

 

 

 

Sensodyne Pro Smalț este recomandată dinților sensibili dar pentru o utilizarea zilnică și care ajută la protejarea smalțului dinților împotriva eroziunii acide, întărește smalțul și protejează împotriva cariilor datorită conținutului de fluor.

 

În cabinetul stomatologic, pentru tratarea hipersensibilității se pot face fluorizări, pentru ameliorarea simptomelor, aplicări de soluții de azotat sau oxalat de potasiu, aplicări de lacuri protectoare. În cazul în care hipersensibilitatea e produsă de o îmbolnavire a parodontiului, se va practica chirurgia parodontală.

Iată că de acum înainte în cazul în care aveți nevoie de tratamente sau consultații stomatologice chiar și în Spania puteți apela la serviciile medicale oferite de Clinica  Dental El Coso, Plaza España (El Coso), no. 10, Lucena (Cordoba).

 

Dr. Adela Coita