Daca adultii ar citi cu mai mult patos povestile, lumea ar fi mai buna!


Maleficent-(2014)-54Și nu neaparat dacă le-ar citi, ci dacă le-ar înțelege, lumea ar fi mai bună.

 

De ce spun acest lucru? În primul rând pentru că astăzi puțini copii mai au bucuria de a le fi citite povești. În general, părinții, trăind într-o lume agitată, nu își mai fac timp pentru nimic. Muncim prea mult, și totuși avem atât de puțin. Poate că fiecare dintre noi ar trebui să ne reanalizăm prioritățile și să ne bucurăm de viață.

Revenind la titlul „Dacă adulții ar citi cu mai mult patos poveștile, lumea ar fi mai bună!”, așa și este. Citind prichindeilor povești cu zâne îi ajutăm să își dezvolte imaginația, pasiunea pentru lectură, dar putem începe drumul dezvoltării personale.

Adicăm cum, ați zice voi?! Foarte simplu. De fapt, poveștile, nu sunt decât exemple de „ce se întâmplă atunci când… ”. Aseară am revăzut Maleficent. Dacă nu ați văzut filmul, să îl vedeți. Pe baza peliculei am să îmi argumentez titlul.

Ce mi-a plăcut la această producție cinematografică a fost prezentarea celor două lumi: lumea oamenilor – lumea zânelor. Lumea oamenilor e plină de regi, domnitori, conducători și personaje pline de dorința de avuție, domnie, putere, răzbunare, ură, neajuns. Lumea zânelor e perfectă, nu au nevoie de regi și stăpâni să le conducă, se iubesc, se apreciază și se ajută între ele, trăind într-o perfectă armonie. Dacă tu ca și părinte îți înveți copilul că disperata nevoie de avere, de bunuri, de control, putere și bani e obiectivul lui în viață, atunci șansele sunt mari ca el să ajungă ca și Regele Stefan. Învățându-l că iubindu-și semenii, acceptându-i, apreciindu-i și acordându-le ajutor, el va fi mai bun. Sufletul lui va fi curat, se va dezvolta în pace și împlinire, și nu într-o concurență plină de ură și ranchiună.

Apoi, filmul evidențiază foarte bine interiorul și exteriorul nostru prin Maleficent (zâna cea bună) și Stefan (prietenul lui Maleficent și viitorul rege).

Amândoi, la vârsta copilăriei, sunt curați, frumoși, dar odată cu înaintarea în vârstă prioritățile lor se schimbă. El ajunge să-i taie aripile frumoasei Maleficent pentru a ajunge rege. Așadar, își trădează partenera. O adoarme, îi dă să bea o licoare fermecată, iar apoi o părăsește. Ajunge să fie încoronat rege pe durerea și pierderea lui Maleficent. Văzând filmul, alături de copii, le puteți arăta cum dorind să ne realizăm prin suferințele și pedepsirea celorlalți nu ne facem un bine. Ci dimpotrivă. Sufletele noastre se transformă și ajung să fie chinuite până la adânci bătrâneți, întocmai precum regele.

Maleficent, de asemenea, din zâna cea bună se transformă în zâna cea rea. Totul în jurul ei moare, dar totuși o salvează ceva. Fărâma de dragoste pentru Stefan. Morala e că dragostea, chiar și cea mai mică firmitură, ne poate schimba atâta timp cât nu ne ucidem sufletul. Copiii pot fi învățați că distrugerea noastră survine în mometul în care renunțăm la a-i mai iubi pe ceilalți. Când ne „vindem” pentru lucuri trecătoare, chiar și pentru o funcție. E important să îi învățăm pe copii să iubească și să se iubească, să conștientizeze că fiecare dintre noi suntem un sâmbure de dragoste, și că în în fiecare stă putea de a face orice ne dorim, și de a ajunge pe cele mai înalte culmi, sporind fărâma de dragoste ce stă în noi. Și nu doar să o înmulțim, dragostea mă refer, ci să o dăm și celorlalți, printr-o îmbrățișare, printr-un sprijin, faptă bună sau, de ce nu, printr-un gând bun trimis.

Scriam că filmul ne arată cum și exteriorul spune multe despre noi. Stefan, din prima clipă, are o înfățișare grea, e o suferință în el, suferința pierderii părinților. Odată cu înaintarea în vârstă nu doar hainele ci și chipul lui poartă aceeași greutate, imaginea unui om sumbru și mâncat de răzbunare.

Maleficent își pierduse de asemenea părinții, dar are un chip luminos, îi privește cu dragoste pe ceilalți. Chiar și după ce îmbracă haina reginei diabolice, rămâne curată. Vă rog să observați acest aspect atunci când vă veți uita la film, la piele, la chip, privire. Stefan devine tot mai negru, iar pielea îi capătă culoarea pământului. Maleficent e aceeași, doar hainele îi sunt negre. Această redare vrea să evidențieze faptul că noi, oamenii, ne putem îmbolnăvi sufletele prin sentimentele negative pe care le avem, pentru o perioadă de timp sau pentru totodeauna.

Învățați-vă copiii să fie buni, să accepte viața și lumea din jurul lor. Să își croiască drum spre reușită pe propriile puteri, să iubească tot în jurul lor, chiar și eșecul sau pierderile. Dar cel mai important, să conștientizeze că ceea ce fac acum se va vedea mâine pe chipurile lor!

Acum, uitați-vă în oglindă și fiți sinceri: ce vedeți și ce ați vrea să vedeți?! Lumea va fi mai bună atunci când noi vom citi poveștile cu mai mult patos, dar și cu mai multă înțelepciune!

Atât pentru moment. Respiră. Înțelege. Iartă. Ajută. Iubește.

Sursa foto: disney.wikia.com