Învățați-i pe copii magia vieții

Ca mai de fiecare dată, pornesc în scrierea articolului de la o recentă experiență, cu o persoană dragă mie.

Prietena mea, însărcinată, aproape să nască, îmi spune că ea încă mai lucrează, iar eu fac ochii cât cepele. Păi, cum?! Păi… nu pot sta locului. Hmmm, zic eu, ar fi bine să te oprești. Îi îndrug verzi și uscate, dar ajung să îi spun asta: învață-ți copilul să facă în viață și altceva decât să muncească.

Noi, mai ales cei născuți înainte de boom-ul televizoarelor color, al posturilor de muzică și al tabletelor, cel mai des exemplu în familie l-am avut pe cel al unor adulți care muncesc.

Unii dintre ei au mai îndrăznit să meargă în concedii, dar nu foarte mulți sunt ei. Mai toți erau programați să muncească, să adune, să aibă.

Adică să fie focusați spre materialiasm. Și e, oarecum, normal. Dacă trăiești sau ai ieșit dintr-o epocă în care lipsurile au fost mari, condiționările multe și libertatea prea puțină.

Și acești părinți și-au învățat copiii să facă la fel. Să muncească. Noroc cu trendul ăsta fancy – trancy de a merge în concedii. Acum, pe lângă muncă, pruncii știu că o dată pe an, cel puțin, e bine să mergi și în vacanță.

Și ajung la bottom line: învățați-vă copiii magia vieții. Îi puteți da la câte școli vreți, pot avea cele mai bune note și rezultate, dar dacă copiii voștri nu vor ști că în orice clipă, orice ar face, pot savura 5 minute de magia vieții, vor trăi ca și roboții.

Viața înseamnă lumină, un răsărit de soare, a munci, a comunica, a vizita, a asculta, a vedea un film, a admira o șopârlă, a ierta, a-ți face amintiri, a schimba case și locuri, a te răsfăța, a medita, a spune nu… iar lista poate continua. Vedeți voi, dacă nimeni nu te învață asta, ajungi să faci doar ceea ce vezi mai mult.

Unii să muncească, alții să bea, alții să înjure, unii să se dezvolte, să viziteze, să mănânce. Dar rețineți că viața e mult mai mult.  Și ultimul lucru pe care să îl așteptați de la viață și de la ai voștri copii e să fie altfel decât i-ați învățat voi.

Voi sunteți primii lor „dumnezei”. Treptat, vor vedea și alte exemple, de la care vor putea învăța, dacă vor dori, dar amprementa a voastră va fi.

Poate e greu să accepți cele scrise aici, ca părinte. Sau poate nu. Ideal ar fi să te vezi pe tine și exemplul dat, ca să iei măsuri, dacă consideri necesar.

Atât pentru moment. Respiră. Înțelege. Iartă. Ajută. Iubește.

Sursa foto: missouribotanicalgarden.org