Oferiți oamenilor ceea ce au EI nevoie, nu ceea ce gândiți voi că ar avea nevoie!

ofera da

Începem articolul cu o mică retrospectivă, și vă întreb: în ultima perioada, sau chiar în întreaga voastră viață, de câte ori cei apropiați, cunoscuți… v-au oferit ceea ce aveați cu adevărat nevoie?! Și, de câte ori, VOI ați oferit ceea ce EI aveau cu adevărat nevoie.

În primul rând e important să învățăm două lucruri:

  • să spunem ceea ce avem nevoie
  • să ascultăm

Din cauză că nu știm cum să cerem și nu știm asculta, nu de puține ori ajungem în punctul în care primim și oferim lucruri, sfaturi, recomandări care nu sunt de folos.

Dacă tu nu știi exprima clar ceea ce vrei, cum va putea celălalt să te ajute, să îți ofere, să te surprindă sau chiar să te bucure.

Totodată, dacă nu știi asculta, și asculți/auzi doar ceea ce tu vrei să auzi, cu siguranță vei reuși prea puțin să oferi ceea ce este necesar.

Viața e foarte interesantă, și spunem deseori că nu e așa cum o dorim. Însă e bine să reținem că formulând corect, clar și răspicat ceea ce ne dorim, auzim NOI, primii, ceea ce simțim că avem nevoie, iar mai apoi ceilalți.

Mai mult, dacă dacă dorința nu a fost bine formulată, repetați. Repetați dorința sau repetați întrebarea către cel care a exprimat dorința.

Și țineți cont, dacă cineva azi îți cere să îl ajuți să își facă curat în dosare, iar tu mâine îi spui că ți-ai făcut timp să îi sapi grădina… nu e totuna.

Așadar, învățați să oferiți ceea ce oamenii, EI, au cu adevărat nevoie, nu ceea ce VOI considerați că le-ar prinde bine.

Da, nu întotdeauna putem oferi ceea ce ni se cere. Dar și atunci, putem da un răspuns negativ, dar care să îl ajute pe celălalt în a găsi sprijinul/calea care să îi împlinească nevoia.

 

Atât pentru moment. Respiră. Înțelege. Iartă. Ajută. Iubește.

Sursa foto: minimalwall.com