Românul. Cetățeanul care sare la harță, dar prea puțin în ajutor!

steag romania tricolor

Da, când e vorba de scandal, discuții, acuze și atribuire de învinuiri, găsit nod în papură, românul e acolo.

E foarte trist că s-a dezvoltat, în ultima perioadă, un motiv de a fi nemulțumiți din orice. Nu contează ce. Poate fi de la faptul că guma de mestecat nu mai are aceeași elasticitate, că rozul e mai puțin roz, că vecinul s-a bronzat mai tare ca tine, că alunele cresc doar în pădure, că Mița și-a măritat fata mai târziu decât tanti Lina, că…

Mereu căutăm vinovați, ieșim în față ca să dăm cu acuze, să îl băgăm pe celălalt în mocirlă, să ne scoatem pe noi în evidență cât suntem de grozavi, ca să subliniem, și să scriem cu CAPS LOCK ce nașpa sunt ceilalți, serviciile pe care le oferă, implicit țara în care trăim.

Până în acest moment, nu am întâlnit un om care să îmi spună „Eu sunt mulțumit de România”. Nici măcar un om. Voi câți ați întâlnit?

Și nu e de acuzat, ci e de pus ???, da, semne de întrebare. Parcurgem o perioadă în care valorile românești, idealurile, oamenii, bogățiile și frumusețile țării noastre sunt mereu puse la îndoială.

Ce avem noi în țară nimic nu mai e bun, avem pământ bio, dar mâncăm hrană importată, tratată cu pesticide cancerigene. Avem fructe, dar merg la export, iar noi mâncăm mere lucioase din supermarketuri, care nu se strică nici de le ții o lună pe masă.

Vedeți voi, suntem bine manipulați și îndrumați să ne hulim țara, să respingem, să strigăm „huoooooo”, să nu fim mulțumiți.

Și, din păcate, numărul persoanelor care adoptă un astfel de comportament e tot mai mare. Rețelele de socializare, grupurile și afinitățile fiecăruia sporesc numărul de indivizi care tot ce știu să facă e să vorbească, fotografieze, ilustreze răul.

Dar ceea ce ei nu își dau seama e că și ei trăiesc în acest rău. Mai mult, acest rău sporește din chiar din cauza lor, din cauză că vorbesc de rău.

Și da, iarăși da, românul știe vorbi, acuza, arăta cu degetul, dar nu știe ajuta. Marea majoritate se plâng că nu avem, că nu este, că, că, că… dar câți vin cu soluții?! E ceva defect? Puneți mâna și reparați! Nu aveți ce vă doriți? Munciți, luați-vă un al doilea job. Nu vă place? Nu vă mai uitați!

În România nu mai există înțelegere. În România comunicarea e pe ducă. Vorbim aceeași limbă, dar nu știm comunica eficient. În România toată lumea are drepturi și dreptate. În România e arătat cu degetul cel care cere calitate pentru serviciile cerute. În România atunci când îi spui omului că nu și-a îndeplinit sarcinile, îl tragi de urechi.

România este ce este din cauza noastră, a fiecăruia. Vreți o țară și un trai mai bun? Haideți cu soluții. Mai lăsați acuzele, lăsați pozele prin care să arătați ce incompetenți sunt alții și ce buni sunteți voi.

Dacă vreți mai bine, faceți VOI mai bine! Tăiați așteptările și luați atitudine!

 

Atât pentru moment. Respiră. Înțelege. Iartă. Ajută. Iubește.

Sursa foto: wikimedia.org