Faceți lucrurile din bunătate, nicidecum din interes!

inima bunatate

Cu această ocazie aș vrea să discutăm puțin despre motivul pentru care facem anumite gesturi sau lucruri pentru ceilalți.

Societatea actuală ne influențează tot mai mult să facem ceva doar atunci când avem un interes. Când mă gândesc la acest subiect, am în minte cazul unui cuplu pe care îl cunosc și atitudinea lor față de prietenii comuni.

La început pur și simplu am observat, întâmplător, însă pe parcurs am văzut că pentru ei e un adevărat sport să fie astfel.

Vă dau acest exemplu nu pentru a arăta cu degetul, ci pentru a învăța și voi, cum am învățat și învăt și eu, din comportamentul lor, că a fi alături de ceilalți doar atunci când îți pot fi de folos este nociv.

Nu este sănătos să fim prieteni cu cineva, să îi vorbim de bine, să le dăm like-uri pe Facebook (că doar așa fac prietenii între ei, nu?!), să ieșim în oraș, să le dăm telefon, să îi întrebăm cu sunt, să îi invităm la noi… doar atunci când ne pot face un favor.

În primul rând este o atitudine care nu face altceva decât să ne distrugă ca oameni. În noi, singurul sentiment care se dezvoltă este interesul și individualismul.

Apoi, oferim societății un exemplu care poate conduce la formarea mai multor astfel de comportamente și caractere, focusate pe egocentrism. Mai mult, fiind doar pentru noi, și fiind prieteni doar atunci când noi avem nevoie, vom crește în ceilalți anumite resentimente.

Oricât de maturi, oricâtă experiență de viață am avea, emoțiile ne cuprind pe fiecare. Puteți citi cărți de dezvoltare personală, puteți învăța acceptarea, iubirea de sine, etc… însă țineți cont că noi prin comportamentul nostru suntem niște semănători.

Nu trebuie să ieșim pe câmp ca să semănăm, facem acest lucru cu fiecare gând, acțiune, comportament și atitudine.

Și atunci, faceți lucrurile din bunătate, nicidecum din interes. Atunci când veți dori să sporiți în voi bunătatea, veți face cel mai mare pas spre fericirea proprie, dar și a celorlalți.

Atunci când veți face lucrurile din bunătate, veți vedea că nu va mai trebui să faceți efortul de a fi prieten cu cineva ca să primiți ceva. Oamenii vor dori să vă fie prieteni pentru că vor simți bunătatea din inima voastră.

Atunci, veți vedea cum în mod miraculos primiți tot ce aveți nevoie, pentru că semănând bunătate, veți primi (cu) bunătate.

Da, sunt și momente când „ni se răsplătește cu mai puțin bine”, însă nu există sac de grâu fără neghină, important e să cerni și să discerni că neghina vine să-ți arate cât de valoros este grâul de fapt.

Faceți lucrurile și faceți-vă prieteni din bunătate, deoarece făgașul interesului, pe care tot mai mulți oameni s-au pornit, e cel care ne conduce spre distrugere.

Degeaba ne plângem că ceilalți sunt așa cum sunt dacă și noi le urmăm calea. Și să știți că a fi bun nu înseamnă să fii „prost”, a cultiva și a te hrăni cu bunătate presupune și să știi să spui „nu”, „nu pot acum” cu bunătate, nu din orgoliu sau pentru că „de ce să fiu eu mai prost ca alții și să ajut”.

Fiți asemeni oamenilor care vă inspiră, cu care vă place să fiți. Fiți buni.

 

Atât pentru moment. Respiră. Înțelege. Iartă. Ajută. Iubește.

Sursa foto: orgspring.com