De ce sa… fii atent la ceea ce consumi

Ceea ce consumăm în mare ne descrie. Fie că vorbim de bucatele pe care le punem pe masă fie de gusturile pe care le avem. Unii mănâncă mai condimentat, alții mai puțin cert este că toți consumăm. Deși nu avem o problemă cu hrana precum în secolele trecute în sensul că magazinele sunt pline numai bani să avem, a apărut problema conținutului hranei.

 

Așadar haideți să vedem astăzi de ce ar trebui să fim mai atenți la ceea ce consumăm.

În primul rând pentru că a mânca dezordonat îți poate aduce câteva probleme de sănătate. Și ce poate fi mai rău decât o criză de fiere, o durere de stomac, o constipație sau chiar o internare în spital.

Este foarte important atunci când vrei să consumi ceva să vezi care sunt alimentele de care organismul tău are cu adevărat nevoie. De exemplu ai o stare acută de foame și trebuie să ți-o alini cu ceva, în niciun caz nu mânca un covrig, pateuri, dulciuri sau chipsuri. De ce? Simplu: toate aceste produse nu îți hrănesc organismul ci dimpotrivă îi fac mai mult rău. Nu conțin substanțe nutritive care să te ajute. Spre exemplu mănânci un măr, chiar dacă ți-e foame un măr în primul rând te va hidrata și îți va aduce un aport de vitamine și minerale care îi vor da combustibil organismului. În schimb un covrig e doar grâu, amidon. Îți va da starea de sațietate dar nimic mai mult.

Așadar înainte să pui în gură orice, gândește-te ce vrei: să fii doar plin sau să ai și beneficii de urma mesei pe care o vei servi. Tocmai acest dezechilibru aduce după sine o serie de probleme cum ar fi lipsa calciului – carii dentare, dinți sensibili,unghiile se rup, nu cresc, părul este slab, rar, de magneziu – stări de nervozitate, agitație, lipsa unui somn bun, de vitamine B1, B6, B12, de fier, zinc iar lista poate continua.

Dar pe lângă toate acestea fiți cu băgare de seamă la produsele pe care le cumpărați. Îndeosebi la acelea pe care le achiziționați din supermarket. Zilele trecute am cumpărat un iaurt, am văzut reclamă la televizor, promitea marea cu sarea dar de fapt era plin de amidon. 2, 3 fructe aruncate în el și amidon. Personal văd amidonul ca cel mai bun prieten al producătorilor de lactate. Când vor să sporească iaurtul pun amidon. Dacă nu știți care e, vă spun eu: făina aceea grețoasă care îți rămâne în toată cavitatea bucală după ce servești din iaurturi și nu numai.

Amidonul a fost un exemplu, dar eu vreau să atrag atenția asupra produselor ce au inscripția conform Codex Alimentarius. Statul român a aprobat și el acum câțiva ani această mascaradă de Codex Alimentarius, mai cu seamă după ce s-a început utilizarea unei substanțe, Initium, în tratarea solului. Este un fungicid dezvoltat de compania BASF pentru a fi utilizat în agricultură. Producătorii au declarat că folosirea acestei subtanțe chimice nu afectează animalele de niciun fel. Doar pe oameni, provocând cancer de colon. Cred că știți că de cancerul de colon cam puțini scapă.

Nu voi scrie acum despre Initium, dar tot ce vreau să vă atenționez este să fiți atenți la ce consumați/cumpărați. În primul rând sunt banii voștri pe care îi câștigi cu propriile palme. Poate nu aveți foarte mulți, dar trebuie să cereți respect pentru banii și munca voastră de la producători. Dacă noi în calitate de consumatori nu vom tria produsele și implicit producătorii, ei nu o vor face nici atât. E mult mai simplu să-ți dea un iaurt plin de amidon decât să îți vândă unul 100% natural. Ei gândesc din punct de vedere econimic. La fel să faci și tu, dar în primul rând să te gândești la sănătatea familiei tale.

În zilele de azi cu toții știm citi. Așa că înainte de a cumpăra un produs uită-te pe etichetă să vezi când expiră și mai ales ce conține. Ai grijă de tine și de sănătatea ta deoarece, timpul poate trece, dar e important cum îți petreci timpul: sănătos sau nu!