Functia, o „haina nociva” a societatii actuale

job funciteRevenim pe ioanastefanica.ro cu un subiect sensibil, dar pe care intenționam să îl scriu de ceva vreme.

 

Cândva îmi doream să am un job și o funcție. Și tu? Și tu? Și tu? Cu siguranță o parte dintre voi vă veți identifica cu următoarele rânduri. Unii doar până la un punct.

Ei da, visam la job, funcție, și toată suita de beneficii. De fapt, de când suntem mici, din primii ani de viață, suntem stârniți, pe nedrept aș zice eu, să avem ceva, și totul material. Părinții vor să fim cei mai buni la școală, noi să fim pe locul întâi, noi să luăm premiul cel mare, noi să fim liderii echipei.

Atunci când creștem, iarăși, toți vor ceva de la noi, până când ajungem să vrem și noi exact același lucru. Și cel mai des întâlnite dorințe sunt funcțiile.

La un moment dat uram când oamenii mi se prezentau spunându-mi că au funcția X. Azi, îi înțeleg și le doresc să ajungă să se prezinte doar pe ei. Pentru mine nu e important ce funcție ai, ci ceea ce poți face din poziția în care ești. Sunt oameni cu funcții mari, dar zero barat fără ajutorul subalternilor.

Majoritatea tinerilor, începând din școlile generale, vânează funcții și poziții cât mai înalte. Și îmi pare atât de rău pentru ei. Dacă nu se vor trezi la momentul potrivit vor rămâne doar cu funcția, și vor fi atât de goi, și vor cunoaște cele mai înalte culmi ale disperării atunci când le va fi luată. Într-o vreme lucram la radio, și veneau copii în emisiune iar primul lucru pe care îl spuneau pe post era „Sunt X, președintele… șeful… al…”. Am întâlnit și tineri cu funcții grozave și pe atât de grozavi erau și ei, însă și tineri care aveau doar funcția ca haină și viață.

De ce? De ce funcțiile sunt nocive? Pentru că ne determină să ne pierdem valorile și să ne identificăm cu un sigur lucru: funcția. Și ce îți aduce funcția? Bani, statut, apreciere? Ei bine, le poți pierde pe toate, chiar în următoarea secundă.

Din acest motiv îmi doresc să ajungeți să vă prezentați simplu, iar când vă prezentați să știți ce puteri aveți în voi. Am convingerea că fiecare putem fi și îndeplini orice funcție. Capacitatea omului e nelimitată. Azi poți fi spălător de vase, mâine CEO, poimâine chitarist, iar după aceea chiar și pastorul unei noi religii.

Totul e posibil, nu și pentru oamenii care au funcții. Nu aveți nevoie de funcție ca să aveți valoare. Valoarea stă în voi. Dacă nu ar fi fost oameni care să fi conturat acele funcții și chiar să le găsească o denumire, azi, funcțiile nu ar exista.

Vă aduceți aminte momente în care ați întâlnit oameni mari, dar când vi s-au prezentat au făcut-o cu atâta căldură și simplitate? Sau, în unele cazuri, v-ați întâlnit, ați discutat vrute și nevrute de parcă ați fost prieteni din copilărie și abia după aceea ați aflat că sunt „zeitățile” unor companii de top? Aceia sunt oamenii care au învățat că nu funcția îi definește, ci ei definesc funcția. Și chiar mai mult, că esența și ființa lor e aceeași, cu sau fără statutul din acte.

Încetați să vă mai limitați viața, sufletele și orizonturile prin funcții. Începeți să trăiți viața și să vă iubiți pentru extraordinarul potențial care sălășluiește în voi.

Iar dacă veți da peste oameni care se vor uita strâmb la persoana voastră doar pentru că nu aveți o carte de vizită pe care să fie înscrisă o titulatură pompoasă, nu fiți supărați. Priviți-i cu dragoste și înțelegere. Încă nu au ajuns să îmbrace decât haina funcției. Nu sunt de compătimit, ci de înțeles. Acceptați-i, și trimiteți-le un gând bun, au nevoie de el.

Și în plus, vreți funcții mari dar câți sunteți dispuși să munciți pe brânci pentru ele? Gândiți-vă și la acest aspect! Iar dacă acum simțiți că nu sunteți de acord cu mine, mă bucur! Și să vă bucuriați și voi, deoarece creierul vostru a întâlnit și o altă perspectivă, nu trebuie să o acceptați, ci doar să vă bucurați pentru șansa extraordinară de a observa și alte „gândiri”. Dând click aici veți citi și despre starea de arici. E chiar interesant!

 

 

Atât pentru moment. Respiră. Înțelege. Iartă. Ajută. Iubește.

Sursa salesproblog.com